Det skal du vide om Eurovision Song Contest i år

Er du nybegynder, og skal til at se Eurovision for første gang? Eller vil du bare gerne have styr på de helt grundlæggende facts, der omhandler den årligt tilbagevendende fest af en begivenhed? Vi giver dig her alle de helt grundlæggende facts omkring Eurovision Song Contest – en festlig konkurrence, hvor lande på tværs af Europa dyster om have den bedste sang!

  • Eurovision Song Contest er det internationale navn for det, vi på dansk kalder for Det Europæiske Melodi Grand Prix.
  • Eurovision er en årligt tilbagevendende musikbegivenhed, som blev afholdt første gang tilbage i 1956.
  • Musikbegivenheden er en konkurrence, hvor alle de lande i Europa, som stiller op, dyster om at vinde med den bedste sang.
  • Konkurrencen arrangeres af sammenslutningen af europæiske tv-selskaber – det, som hedder European Broadcasting Union og er forkortet EBU.
  • Hvert deltagerland har forinden afholdt en konkurrence, hvor de har dystet om, hvem der skal repræsentere landet i den internationale konkurrence.
  • Alle landende stiller således op med én sang hver, som alle konkurrerer om at vinde Eurovision Song Contest.
  • Det land, som vinder konkurrencen, er værtsland for næste års Eurovision.

For bookmakerne er Eurovision årets største endagsbegivenhed uden for kategorien sport. Det ses blandt andet på det store udvalg af odds her.

  • Afstemningen foregår, så hvert land har lige stor indflydelse på resultatet. Stemmerne kommer fra både seere og en jury. Tilbage i 1956 og årene frem kom stemmerne udelukkende fra en jury, men siden slutningen af 90’erne har seerne kunne stemme via telefonen. I dag vægter de to former for stemmer lige meget.
  • Formatet har ændret sig en smule gennem tiden. Indtil starten af 00’erne så vi blot selve finalen af showet – altså en enkelt udsendelse. Herefter tilføjede man en semifinale og senere hen to semifinaler samt en finale. De tre shows foregik på tre forskellige dage i samme uge. Det foregår på den måde, at de ti sange fra hver semifinale med flest stemmer går videre til den endelige finale.
  • Måske har du hørt om begrebet ”The Big Five”? Det er landene Storbritannien, Italien, Spanien, Tyskland og Frankrig. Disse fem lande er hvert år sikret en plads i finalen, i og med det er dem, der betaler mest til EBU. Der har bl.a. i år været problemer med lande, der ikke ønskede at deltage i konkurrencen, fordi de fem lande allerede var sikret en plads videre i finalen.
  • ESC er forkortelsen for Eurovision Song Contest og anvendes ofte i international sammenhæng. Konkurrencen har dog forskellige navne i landene rundt omkring. I Danmark kalder vi det eksempelvis for Det Europæiske Melodi Grand Prix, mens de i Holland kalder konkurrencen for Eurovisie Songfestival. I Frankrig og Italien hedder det noget helt andet, nemlig henholdsvis Concours Eurovision de la chanson og Concorso Eurovisione della Canzone. Kigger man på, hvad ordene egentlig betyder, ligger de dog stadig tæt op ad hinanden, men det er altså ret normalt, at landene både har en lokal og en international betegnelse for sangkonkurrencen.
  • Selvom det egentlig er en europæisk musikkonkurrence/begivenhed, har lande udenfor Europa dog deltaget. Blandt andet Marokko og Israel samt Tyrkiet og Aserbajdsjan, som kun delvist er en del af Europa.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *