Store danske designere

Igennem årene har mange danske designere sat deres eget personlige særlige på alt lige fra elektronik til arkitektur og møbler. Disse danskere har været med til at forme historien, og de designs vi ser overalt omkring os i dag. Nogle havde revolutionerende ideer, andre søgte perfektion indenfor deres fag, fælles for dem alle er at de var danskere, der er værd at mindes den dag i dag, for alle de ting de var med til at skabe.

Dagens artikel drejer sig om en af de mest kendte danske møbelarkitekter fra 1900-tallet, der var med til at føre dansk design frem på det internationale møbelmarked.

Hans J. Wegner

Hans J. Wegner var en fantastisk arkitekt og møbeldesigner. Han var en af de første der modtog den prestigefyldte Lunningpris: En pris der indtil 1970 udelukkende blev tildelt de mest talentfulde kunsthåndværkere i de Nordiske lande. Wegner modtog også “The 8th International Design Award” i Japan, og blev udnævnt til æresmedlem af “The Royal College of Art” i London.

Wegner blev født i Tønder d.2. april 1914 i en snedkerfamilie og havde fra barnsben kreativitet i blodet. Allerede som 17 årige skabte Wegner sin første stol, dog kun til eget brug. Han havde igennem hele sit liv en stor indflydelse på de Nordiske møbeldesigns, hele vejen frem til 2007, hvor han gik bort i en alder af 92 år.

Han var en af de største, mest kendte danske designere, og kreerede igennem hans levetid over 500 stole. Cirka 170 af hans designs cirkulerer stadig på møbelmarkedet i dag.

Wegners liv

Wegner var uddannet snedker, og studerede ved Kunsthåndværkerskolen i København fra 1936 til 1938. Wegner blev aldrig færdig med sin uddannelse, men dette lod ikke til at påvirke Wegners karriere det mindste. Allerede i 1940 blev Wegner ansat som lærer ved kunsthåndværkerskolen, ved siden af sit arbejde som selvstændig arkitekt. I løbet af 1940-1043 designede Wegner adskillige møbler, sølvtøjer, lamper og tapeter til bla. Arne Jacobsens rådhus i Århus og adskillige danske virksomheder. Wegners berømte Hejsependel designet i 1962, produceres stadig af lysfirmaet Pandul, sammen med Wegners OPALA-serie der oprindeligt blev tegnet til Hotel Scandinavia i København.

Mere om Wegner og hans designs gennem tiderne, kan man finde i hans fødeby Tønder, hvor den storslåede arkitekt stadig hædres med et specielt “Wegner museum” i byens gamle vandtårn. På vandtårnets mange etager fremvises 40 af Wegners mest berømte møbelværker såsom “Kinastolen” fra 1944, den karakteristiske Wegner påfugl, også kaldet “Påfuglestolen” designet i 1947 og “Den Runde Stol” fra 1949, der efter at den blev brugt under en TV-debat mellem Nixon og Kennedy blev verdensberømt.

Der vises flere gange om dagen en film om Hans J. Wegner og hans arbejde på vandtårnets første etage, der kan give et bedre indblik i den kendte danskers liv.

Fælles for alle Wegners designs, er en særlig forståelse og kærlighed for de anvendte materialer, især træ, og måden hvorpå disse materialer kombineres. Denne kærlighed og respekt for møblernes design, er blot en af grundende til at Wegners designs stadig ses i stuer og kontorer overalt i verden i dag.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *