Dette skal du vide om udskiftning af stikkontakter

Stikkontakt

Når du skal have dine stikkontakter udskiftet, er der særlige forhold, som du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du kende til typen af dine eksisterende stikkontakter, så du er sikker på at bestille korrekte, nye udgaver.

Der findes mange forskellige udgaver af stikkontakter, som henvender sig til forskellige kontaktsystemer. Herunder kan du læse nærmere om de tekniske og praktiske forhold, som du skal være opmærksom på, når du skal have udskiftet dine stikkontakter.

Hvilke typer af stikkontakter findes der?

Engang fandtes der kun ét stikkontaktsystem i Danmark. Med årene er der kommet flere til, og i dag eksisterer der 3 forskellige og fuldt lovlige stikkontaktsystemer på markedet. Det er vigtigt for dig at kende til dem, når du vil udføre en korrekt udskiftning af stikkontakter.

Overordnet opdeles stikkontakter i 3 forskellige typer:

  • Stikkontakt med dansk jord
  • Stikkontakt med side jord
  • Stikkontakt med pindjord

Den mest udbredte udgave er modellen med dansk jord. Du skal altid orientere dig mod typen af dine kontakter, når du skal have bestilt nye.

Udskiftning af stikkontakter med professionel hjælp

Selvom det er tilladt for privatpersoner selv at stå for at udskifte kontakterne i boligen, anbefales det at få professionelle fagfolk til at klare arbejdet.

Hvis du skal have etableret nye kontakter, skal du have en fagmand til at udføre arbejdet for dig. I Danmark kræver det autorisation for at udføre elinstallationer i både private hjem, offentlige bygninger og virksomheder.

Det anbefales at få udskiftningsarbejdet udført af professionelle elinstallatører, som kender til, hvordan hele udskiftningsprocessen skal udføres. Det kræver fagviden at udføre udskiftningen korrekt, og det kan være forbundet med fare og risiko selv at stå for arbejdet.

Når du får en fagmand til arbejdet, kan du vælge løsning, som matcher dine behov. Her betaler du en fast pris for både installation, arbejdstimer og materialer, og du kan selv vælge, om du vil have 10 eller 20 stikkontakter udskiftet.

Fordelene ved professionel udskiftning af stikkontakter

Du kommer til at spare masser af tid ved at få opgaven løst professionelt. Her kan du med fordel benytte dig af at få flere kontakter udskiftet i hjemmet.

Udskiftningen bliver udført efter gældende lovgivning og regler, så du kan være sikker på at have sikre stikkontakter i hjemmet. Det er forbundet med stor fare for hjemmets beboere, hvis kontakterne ikke er installeret korrekt.

Det stiller store krav til både viden og teknik selv at stå for udskiftning af stikkontakter, og du skal være helt bekendt med, hvordan det gøres, for at du selv må stå for arbejdet.

Der findes mange forskellige stikkontaktudgaver på det danske marked. En elinstallatør kan gøre det muligt for dig at vælge den udgave, som matcher ind i stilen i dit hjem.

Der er både tidsmæssige, økonomiske og praktiske fordele at få glæde af, når du vælger den sikre løsning med at få en fagmand med autorisation til at udføre udskiftningsarbejdet for dig.

Dette kan gøre dig i stand til at bo trygt og sikkert og have kontakter, som er tidssvarende og matcher stilen i din bolig.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *