Hvordan virker en luft til vand varmepumpe – og hvornår skal man vælge den?

Varmepumpe

En varmepumpe er en af de billigste og mest miljøvenlige varmekilder, der kan installeres i enhver bolig. Derfor er der heller ikke nogen tvivl om, at rigtig mange husstande ville nyde godt af at have en varmepumpe son supplement til den anden varmekilde i boligen. Det ville nemlig kunne gøre husstanden mere miljøvenlig, samtidig med at det rent faktisk ville være billigere.

Selvom man godt ved, at en varmepumpe ville være et godt køb, og at det ovenikøbet ville være et køb, der efter nogle år ville have tjent sig selv ind igen, kan det dog godt være svært at finde ud af. Hvor meget skal man give for en varmepumpe? Hvordan installerer man den? Hvilken type skal vi vælge? Særligt det sidste spørgsmål er enormt relevant, da der nemlig findes tre forskellige typer af varmepumper, som hver har deres egne fordele, prisklasser og meget andet.

De forskellige typer af varmepumper

Der findes for eksempel en såkaldt luft til luft varmepumpe, der, som antydet af navnet, fungerer ved at pumpe varm luft udefra ind i boligen. Grundet pumpens design kan den dog sagtens fungere og opvarme hjemmet, når det er køligt udenfor.

Derudover findes der også en jord til vand pumpe. Denne finder i stedet sin varme i jorden for så at pumpe den ud i vand, der blandt andet kan varme radiatorer op. Den tredje variant er en luft til vand varmepumpe, og det er på mange måder en blanding af de to førnævnte. Den udnytter varmen i luften udenfor til at varme vand op. En luft til vand varmepumpe kan, i modsætning til for eksempel en luft til luft varmepumpe, sagtens fungere som den eneste varmekilde i selv et relativt stort hus.

De mange fordele ved en luft til vand varmepumpe

Når du får en luft til vand varmepumpe hjem, der skal monteres, får du den sandsynligvis i to dele. Der er et kølelement, der skal sidde udendørs, og som udnytter varmen i luften. Når din luft til vand varmepumpe er sat op, vil denne pumpe det ind til den anden del, som sidder på indersiden af muren. Her transformeres det til varme, som endelig begynder at opvarme vandet. Hele denne proces er selvfølgelig afhængig af strøm, men en luft til vand varmepumpe producerer faktisk mere energi end den bruger.

Når du er ude for at købe en luft til vand varmepumpe, er det vigtigt at tænke over, hvor stor varmtvandsbeholderen er. Den skal nemlig gerne passe til jeres behov, men den skal selvfølgelig også kunne være i huset. Derudover er det vigtigt at huske, at du selvfølgelig kun kan nyde alle de økonomiske fordele ved en luft til vand varmepumpe, når huset er godt isoleret. Hvis du mangler en varmekilde i et nyt hus eller bare er ved at skifte det gamle fyr ud, så er en luft til vand varmepumpe det oplagte valg. Se mere på denne side.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *