Retro lamper er 2019´s nye ”gamle” modedille

Smarte former, stofskærme og gammeldags charme der brænder igennem lige så kraftigt som deres glødende pærer – Retro lamper er designverdenens nyeste eksempel på det berømte citat: ”Historien gentager sig selv” af James Joyce (1882-1941)
For det er ikke blot historien der gentager sig selv, det er også moden: I 2018 gjorde 90´erne et comeback i form af et uventet ”blast from the past”, der gjorde det muligt for gamle kendinge igen at se dagens lys, efter at have gemt sig på tøjskabets bagerste hylde de sidste mange år.
Alt lige fra jeans til ankelhøje støvler vendte tilbage med fortidens kulør og underlige faconer – et farvespektakel, der kom som et friskt pust i hverdagens monotone mørke nuancer.
Fortiden har i det hele taget fået en vigtig rolle indenfor dansk design de seneste år, hvor ”genopdagelse” af vintage- og retrostil er blevet til et mere alment designelement.
Pointen er, at ingen genre indenfor design eller mode nogensinde kan blive ”for gammel”. Design er et dynamisk og levende felt – og nogle gange dukker klassikerne op igen, som nye skud på inspirationens golde marker, og hvad der før blev glemt og gemt, bliver igen ”hot” på markedet.
Denne artikel er dog ikke om tøj, men om en hel anden retro-genre vis comeback bringer vintage moden tilbage til de danske hjem og kaster lidt lys på tilværelsen, med minder om sort/hvide Tv-skærme, gammel dansk hygge og flashy 70´er go-get-them-attitude.

Hvorfor retrolamper?

Retro er blevet en unik stil for sig selv, og særligt retro lampen har formået et imponerende tilbagetog i begyndelsen af 2019 grundet sine specielle former, unikke farver og individuelle charme der ikke findes i lampernes moderne modparter. Og så er det bestemt også en fordel at retro lamperne med deres vintage look harmonerer perfekt med blandt andet DIY-stilen, der trendede i 2017-2018.
Det er ofte de ”små” ting i hjemmet der for alvor giver et varigt indtryk, så en retro lampe kan med lethed give boligen en charme og varme, man simpelthen ikke kan finde hos de mere moderne varianter.
Retro lamperne kan i det hele taget gøre en enorm forskel når det gælder husets interiør, med deres karakteristisk bløde og udtryksfulde stil, der står i stærk kontrast til de mere moderne lamper, vis design ofte læner sig op ad enten det minimalistiske med glatte linjer og sort/hvide farver eller det futuristiske med krom-overflader og dusinvis af lag.
En retro lampe kan bryde rummet, med former der ikke ses på markedet længere: Høje cylindere, runde vaselignende bundstykker og finurlige mønstre der bringer smilet frem.

Mange valgmuligheder

Visse danske trend-blogs sværger ved det autentiske, og anbefaler de originale gammeldags lamper fra 70- og 80´erne med god gammeldags patina, shinet op med knofedt og fingerfærdighed – andre lovpriser de nyligt producerede kopier skabt i fortidens spejlbillede, der kopiere de gamle design ned til mindste detalje.
Hvad enten man vælger den gamle eller ”nye” retrostil, er retro lamper fascinerende med en lang og spændende historie bag sig, og et design der passer perfekt til 2019.
Retrolamper kan anskaffes fra loppemarkeder eller hjemmesider specialiseret i retro-møbler.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *