Vejen til et sundere liv

For at leve en sund livsstil er det vigtigt at definere over sig selv, hvad man gerne ville være ”sundere” i. Måske man gerne ville tabe sig lidt, spise flere grøntsager, Stoppe med at ryge osv. eller noget helt 4. Ved at have opsat sig nogle mere konkrete mål er det meget nemmere at bringe disse mål til livs.

Rygestop:
Ved et rygestop er det vigtigt at man for erstattet rygningen med noget andet. En vane er nemlig uhyre svær at bare smide væk. Det kræver ekstremt meget disciplin at bare ”Fjerne” en vane, derfor er det altid anbefalet at man erstatter den gamle vane med nogle nye vaner. Herved mindsker man tanken om at man ”mangler” noget da den nye vane erstatter den gamle. Dette kan for eksempel være ved at spise et protein bar i stedet for at tage en cigaret, eller en anden form for snack. Atnu har blandt andet et godt udvalg af gode protein barer osv. som kan bruges når du føler du mangler noget.

Vægttab:
For at kunne måle ens sundhed på sin vægt, kan man benytte forskellige værktøjer. Her kan man for eksempel bruge en BMI beregner, som bruger din højde og vægt til at udregne om du er indenfor en sund BMI-niveau.

Ved vægttab er det vigtigt at man finder ud af hvad ens daglige kalorieindtag ligger på. Ved kvinder ville det typisk være lavere end mænd. En god grundregel er at en kvindes kalorie er ca. 15-20% mindre end mandens, da manden oftest har brug for mere energi, pga. mere muskelmasse. For at udregne dit daglige kalorieindtag er der forskellige beregner på nettet, som man kan bruge. Når man har fundet sit daglige kalorieindtag, kan man selv bestemme hvor meget man ville tabe sig i ugen. Fx hvis du skal bruge 2000 kcal om dagen, kan du sætte dit daglige kcal indtag til 1500 og hermed ville du tabe dig 0,5 kg i ugen.

Vægtøgning:
Hvis din BMI udregner, siger at du er for tynd, kan du følge de ovenstående råd blot ved at gøre det modsatte. I stedet for at spise 500 kcal mindre, kan du spise 500 kcal mere og herved øge din vægt med 0,5 kg i ugen. Her anbefaledes der at du også træner da for lav BMI oftest skyldes manglen på muskelmasse. Her ville det være bedst at følge en diet med højt protein indtag, og ligge 500 kcal i overskud for at få en fornuftig vægtøgning af fedt og muskler.

Træningsformer:
Hvis man gerne ville tage muskler på, er det helt klart at foretrække at lave en form for styrketræning. Progression er den vigtigste faktor, da musklerne er nødt til at blive udsat for øget belastning for at have en grund til at vokse. Ved styrketræning er det nemt at holde fokus på progression, da man hele tiden har fokus på at lave en ekstra repetition, flere sæt, kortere pauser eller mere vægt. Dette ville man aldrig kunne kontrollere i andre former for træning som fodbold, håndbold osv.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *